Brigadir mag. Bojan POGRAJC je v četrtstoletni zgodovini Mednarodne federacije vojaških gornikov prvi Slovenec in član Združenja vojaških gornikov Slovenije, na funkciji generalnega sekretarja mednarodne federacije. Njegovo življenje, začeto leta 1961, je tesno prežeto s vsestranskimi gorniškimi dejavnostmi. Kot je sam zapisal - v gore ni začel »hoditi«, saj je takoj začel plezati. Z alpinizmom se ukvarja od leta 1979, alpinistični inštruktor je od leta 1986, gorski reševalec od leta 1985, inštruktor GRS od leta 1990 in gorski vodnik od leta 1990. Je eden redkih Slovencev z diplomo slovite francoske šole ENSA iz Chamonixa.V njegovi dosedanji življenski zbirki z gora je stotine alpinističnih vzponov, gorniških tur, ki jih je opravil kot gorski vodnik in reševalnih akcij v gorah, v katerih je sodeloval kot reševalec. Med alpinističnime dosežke v domačih in tujih gorah, ki v gorniški srenji največ veljajo, je leta 1988 vpisal tudi prvenstveno slovensko direttissimo v Mt. Templu (3543 m), ki jo je opravil s soplezalcema Počkarjem in Škofom. Sodi med najbolj strokovne poznavalce gorništva in alpinizma pri nas, alpinistične, reševalne in vodniške tehnike ter slovenskega gorniškega izrazoslovja.

Življenje in delo brigadirja Pograjca je tesno povezano z razvojem vojaškega gorništva v Slovenski vojski. V obdobju formiranja 32. gorske brigade Slovenske vojske leta 1993 je sodeloval pri njenem opremljanju kot eden ključnih poznavalcev gorniške opreme za vojake. Nekaj let kasneje je s sodelavci oral ledino pri mednarodnem vojaškem sodelovanju, zlasti pri prvih gorskih urjenjih pripadnikov tujih vojsk pri nas. Je zavzet pobudnik nastajanja izvirne slovenske vojaške gorniške literature in recenzor praktično vseh del, ki so na tem področju doslej pri nas izšla. Po vojaških specialnostih je ob drugih tudi vojaški gornik, vojaški alpinist, vojaški gorski reševalec in vojaški gorski vodnik.

Brigadir mag. Bojan Pograjc je eden najbolj zavzetih pobudnikov in ustanovni član Združenja vojaških gornikov Slovenije. Kot visok častnik Slovenske vojske in iskreno predan vsestranski gornik, predstavlja eno gonilnih sil združenja. Z vojaškimi kvalifikacijami in gorniškimi izkušnjami, je bil na 24. kongresu Mednarodne federacije vojaških gornikov, leta 2009 v Chamonixu, soglasno izbran kot deveti generalni sekretar  federacije.

Za vsestranske zasluge pri razvoju vojaškega gorništva, uveljavljanju in delovanju Združenja vojaških gornikov Slovenije, mu je na predlog Izvršnega odbora, z dne 26. oktobra 2010, združenje na 3. rednem zboru, podelilo listino častnega člana Združenja vojaških gornikov Slovenije.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.