Gospod Dinko BERTONCELJ je z rodnih Jesenic odpotoval v Argentino sredi petdesetih let prejšnjega stoletja. Kot izvrsten mlad alpinist in smučar se je naselil v San Carlos De Bariloche v Patagoniji.

 

Postal je poklicni raziskovalec Antarktike, kjer so ga koncem petdesetih let spoznali argentinski vojaški raziskovalci in alpinisti ter ga leta 1954 povabili v argentinsko vojaško-alpinistično odpravo na 8091 metrov visok himalajski vrh Dhaulagiri. Na odpravi je Dinko Bertoncelj dosegel takratni slovenski višinski rekord 7200 m.

 

V slovensko gorniško zgodovino se je tako vpisal kot prvi slovenski himalajec. Na pobudo argentinske kopenske vojske je skupno s še dvema argentinskima Slovencema, Tončkom Pangercem in Frenkom Jermanom, postal eden strokovnih svetovalcev argentinske vojaške gorske šole, ki je bila ustanovljena v Bariločah. Bertoncelj je soavtor prvega gorniško-smučarskega priročnika argentinske vojske. Ves čas po prihodu v Argentino se je aktivno udejstvoval v alpinizmu in smučanju, ter na vrhovih v argentinski Patagoniji začrtal vrsto zahtevnih prvenstvenih alpinističnih smeri, ter tako pomembno doprinesel k prepoznavnosti uspehov slovenskega alpinizma.

 

Z razvojem slovenskega alpskega smučanja v osemdesetih letih je bil pobudnik prvih treningov slovenskih smučarjev na južni polobli. Takoj po formiranju Slovenske vojske leta 1991 je bil pobudnik sodelovanja z argentinsko vojsko na gorniškem področju in kasneje sodelovanja gorskih šol obeh vojsk. Dinko Bertoncelj je letos spomladi postal član ZVGS.

 

Za bogat prispevek k prepoznavnosti slovenskega gorništva in smučanja v tujini, ter za vzpodbujanje sodelovanja na področju vojaškega gorništva med slovensko in argentinsko vojsko, mu je ZVGS 19.9.2008 ob Dnevu vojaških gornikov v odsotnosti podelila listino častnega člana združenja.

 

Vremenska pratika

za leto 2022

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2022, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2022

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 

 Vojašnica Boštjana Kekca Bohinjska Bela 4263, Bohinjska Bela 153

 info@zvgs.si

PREDSEDNIK:

Slavko Delalut

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Mirko Meglič

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2022 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.