Slavko Delalut je postal član združenja samo tri dni po uradnem datumu ustanovitve novembra 2007. Z bogatimi pedagoškimi, obrambnimi in mednarodno obrambnimi izkušnjami, predvsem pa z lastnimi gorniškimi izkušnjami, se je takoj vključil v delo in dejavnosti nastajajoče organizacije. Skrbel je za povezave združenja z Ministrstvom za obrambo RS in sodelovanje združenja v okviru Zveze slovenskih častnikov. Na 3. občnem zboru združenja, leta 2011, je prevzel naloge sekretarja združenja in sekretarja v združenju za IFMS. Leta 2017 je nato prevzel dolžnost predsednika združenja in jo zelo uspešno upravljal dva mandata, do leta 2022.

 

Tako na dolžnosti sekretarja kot predsednika združenja je Slavko zavzeto vzpodbujal in podpiral vse naše dejavnosti in na njih tudi osebno aktivno sodeloval. Poseben je njegov prispevek na notranjem utrjevanju združenja, prijateljskemu druženju članov, ter pobudah in realizaciji vključevanja članov z vseh koncev Slovenije. Vzpodbujal je publicistično dejavnost združenja. Osebno je sodeloval pri izdaji posameznih publikacij, pri nekaterih tudi kot lektor. V času njegovega predsedovanja je združenje izdalo kar pet publikacij, od skupno osmih.

 

Z izkušnjami iz službenega področja je zelo aktivno sodeloval na področju mednarodnega sodelovanja, tako na sosedski oziroma dvostranski ravni kot v okviru Mednarodne federacije vojaških gornikov IFMS. Zlasti je vzpodbujal čezmejno sodelovanje z italijanskim združenjem alpinov A.N.A., iz Trbiža, kot tudi alpinov iz Marostice izpod pogorja Ortigare s pomembno slovensko vojaško zgodovino. Okrepil je sodelovanje z avstrijskim veteranskim združenjem Khevenhüller 7er Bund iz Celovca. Začel je povsem novo dvostransko sodelovanje s predstavniki Slovencev v Porabju na Madžarskem. Uspešno je sodeloval in vodil delegacije združenja na letnih kongresih IFMS, od leta 2011 do 2021. Prizadeval si je za aktivno vsebinsko sodelovanje na kongresih s čimer je pripomogel k velikemu ugledu našega združenja v IFMS. Mednarodna federacija vojaških gornikov mu je za prizadevno delo in dosežke na področju mednarodnega sodelovanja na kongresu leta 2013 podelila Medaljo IFMS. Slavku gre kot sekretarju in predsedniku združenja veliko priznanje in zahvala za zgledno sodelovanje in aktivno kolektivno članstvo v Zvezi slovenskih častnikov. ZSČ mu je leta 2021 podelila zlato plaketo ZSČ .

 

Za njegov vsestranski prispevek mu je Združenje vojaških gornikov Slovenije dne 10. februarja 2024 podelilo priznanje »Častni član Združenja vojaških gornikov Slovenije«.

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.