Dr. Herman Berčič, vojaški gorniki ga poznamo predvsem kot Hermana, se je pridružil našemu združenju marca 2011. Z bogatimi strokovnimi izkušnjami zlasti s področja kineziologije in športne rekreacije, je v dejavnosti združenja prinesel nove vzpodbude za aktivnosti povezanimi z aktivnim življenjem, vrednotami vojaškega gorništva in raziskovanja ter publiciranja. Ne glede na rojstni datum leta 1941, je bil in je ves čas članstva eden najbolj pogostih aktivnih udeležencev vseh naših dejavnostih, posebej tistih v naravnem oz. gorskem okolju.

 

Z bogatimi raziskovalnimi izkušnjami je vnesel tudi zagon v našo publicistično dejavnost in sodeloval pri vseh publikacijah, ki jih je združenje izdalo po letu 2011. Enako aktivno sodeluje na vseh strokovnih aktivnostih Študijske skupine združenja, ki jih ob vojaških vidikih zna dopolniti še s širšimi strokovnimi in znanstvenimi pogledi z drugih področij. Posebej pomembne prispevke je dodal pri raziskovanjih o Rudolfu Badjuri leta 2014, slovitih partizanskih smučarskih tekmah v Cerknem januarja leta 1945, v letih 2017 ter 2021 ter tekmi ameriških vojakov na Mangartu junija 1945, v letu 2020. Veliko objavlja tudi v slovenski športni literaturi in publikacijah pri čemer posredno promovira tudi vojaške gorniške dejavnosti in Združenje vojaških gornikov Slovenije. Zelo pogosto se s članki s področja zdravega življenja in športa ter športne rekreacije oglaša v slovenskih tiskanih medijih. V več mandatih je sodeloval v Častnem razsodišču združenja, tudi kot predsednik.

 

Herman je prejemnik Častne listine Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, ter naziva Zaslužni profesor, ki mu ga je leta 2009 podelila Kineziološka fakulteta Univerze v Zagrebu. Je upokojeni dolgoletni profesor Fakultete za šport Univerze v Ljubljani, kjer je sodeloval pri izobraževanju in vzgoji mnogih generacij slovenskih športnih pedagogov in športnih strokovnjakov.

 

Za njegov vsestranski prispevek mu Združenje vojaških gornikov Slovenije dne 10. februarja 2024 podelilo priznanje »Častni član Združenja vojaških gornikov Slovenije«.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.