V okviru XXV. kongresa IFMS je bila v sredo 2. junija 2010 v Festivalni dvorani na Bledu tudi otvoritev razstave »25 let IFMS«. Razstavo je pripravil Vojaški muzej SV, kustos muzeja Gregor Kastelic. Pri vsebinski pripravi razstave sta iz ZVGS sodelovala Janez Kavar in Miha Rauter.


Na razstavi so bile predstavljene pobude in aktivnosti, ki so vodile do ustanovitve IFMS, 24. maja 1985 v Mittenwaldu v Nemčiji. Razstava je prikazala prizorišča in glavne sklepe vseh dosedanjih štiriindvajstetih kongresov IFMS, ter generalne sekretarje, ki so od začetka do danes vodili IFMS.

Pobudnicam IFMS, ZDA in takratni ZR Nemčiji, so se leta 1985 pridružile še nacionalne organizacije Avstrije, Francije in Italije. Leta 1991 je v članstvo IFMS vstopila Švica, leta 1994 Poljska in leta 1999 Slovenija in Španija. Predstavniki prvih pet držav članic IFMS so leta 1985 v Mittenwaldu skupno podpisali temeljni akt – statut IFMS. Ostale tri sedanje članice so bile v članstvo sprejete na posameznih kongresih.

Ključni aktivnosti vsako leto sta redni kongres mednarodne federacije in dnevi (druženja) IFMS. Medtem, ko je kongres bolj formalne in strokovne narave, so dnevi IFMS namenjeni prijateljstvu med člani federacije iz različnih držav, skupnim turam, druženju.

V okviru otvoritvene slovesnosti razstave »25 let IFMS« so predsedniki osmih nacionalnih organizacij IFMS in generalni sekretar IFMS ponovno simbolično podpisali sedanji statut IFMS.

Panoje iz razstave si lahko ogledate v priponkah.

 

 


Vremenska pratika

za leto 2022

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2022, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2022

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 

 Vojašnica Boštjana Kekca Bohinjska Bela 4263, Bohinjska Bela 153

 info@zvgs.si

PREDSEDNIK:

Slavko Delalut

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Mirko Meglič

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2022 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.