Ob 240. obletnici prvega dokumentiranega vzpona na Triglav in upodobitve Triglava, ob 100. obletnici konca 1. svetovne vojne in 125. obletnici ustanovitve Slovenskega planinskega društva, je bil v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani izveden strokovni simpozij: Triglav 240. Namen simpozija je bil predstaviti nova spoznanja raziskovalcev in poznavalcev Triglava kot gore, mita in simbola ter osvetliti Triglav iz naravoslovnega, družboslovnega, umetnostnega in zgodovinskega, seveda pa tudi s planinskega, gorniškega, alpinističnega vidika.

 

Na simpoziju sta aktivno sodelovala tudi člana ZVGS, in sicer dr. Herman Berčič je v vsebinskem sklopu o športu in turizmu, s svojim uvodnim predavanjem »Triglav z vidika gorskega turizma«, osvetlil našo najvišjo goro zlasti s kineziološke strani, Alojz Budkovič pa s predavanjem na temo »Bohinjska podružnica TK Skala«, v okviru vsebinskega sklopa dediščina, zgodovina, geografija in etnologija.

 

V prilogi objavljamo prispevek dr. Hermana Berčiča.

 

Posvet Triglav 240 Berčič 2018 [Compatibility Mode].pdf (5 MB) 

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.