V Poljčah je bilo v sredo 29. oktobra 2014 ustanovno srečanje Študijske skupine ZVGS. Pobuda za ustanovitev skupine je bila podana na občnem zboru našega združenja januarja 2014. Skupina se bo ukvarjala s proučevanje, raziskovanjem, publiciranjem, dokumentiranjem in arhiviranjem strokovne problematike in zgodovine vojaškega gorništva ter vojaškega smučanja. Poleg zainteresiranih članov združenja so se ustanovnega srečanja udeležili še direktor NATO COGB pk Boštjan Blaznik, poveljnik 132. GORP ppk Robert Klinar in sodelavec Revije Obramba Jure Mikelj. Zbrane je pozdravil predsednik ZVGS Fedja Vraničar, pobudo pa je predstavil Janez Kavar. Ustanovni člani skupine so dr. Herman Berčič, Lojze Budkovič, Aleš Guček, Janez Kavar, Jure Mikelj, Matija Perko in član iz SV (NATO COGB) major Marjan Zupančič.
 
Prisotni so na srečanju dali vrsto pobud za delo skupine, z usmerjenostjo na zgodovino vojaškega gorništva in smučanja, kar naj bi uveljavili preko aktivnosti v IFMS tudi na mednarodnem področju. Polkovnik Blaznik in podpolkovnik Klinar sta pozdravila ustanovitev skupine in povdarila pomen prizadevanj skupine za Slovensko vojsko.
 
Študijska skupina ZVGS predstavlja novo zelo zanimivo delovno področje našega združenja, posebej pomembno z vidika odstiranja slovenske vojaške zgodovine in promoviranja enega temeljnih ciljev delovanja ZVGS.

 


 

Naše publikacije v slovenskih knjižnicah

Na predlog članov naše Študijske skupine smo začeli podarjati po nekaj izvodov publikacij, ki jih je doslej izdalo naše združenje, večjim knjižnicam v Sloveniji. Nekatere pomembnejše državne knjižnice dobivajo po dva t.z. obvezna izvoda vsake izdane publikacije po zakonodaji o izdajateljski dejavnosti.

 

Nahajališče posamezne publikacije v knjižnicah lahko preverite v sistemu COBISS https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/search Zlasti sta to knjižnica NUK v Ljubljani in Univerzitetna knjižnica Maribor. Večino naših publikacij najdete tudi v knjižnicah MORS, Muzeju novejše zgodovine, knjižnici FF Univerze Ljubljana itd.

Naše izdane publikacije, doslej jih je šest, lahko najdete tudi v knjižnicah v Tolminu, Ravnah na Koroškem, Tržiču, Ajdovščini, Kranju, Radovljici, Jesenicah, Škofji Loki, Celju, Kamniku, Kopru, Postojni in Novem mestu.

 

V združenju si bomo prizadevali, da še več naših publikacij pride v fonde slovenskih knjižnic. S tem predstavljamo dejavnosti in zgodovino vojaškega gorništva širši in strokovni javnosti. Veliko strokovnih člankov o vojaškem gorništvu in smučanju pa lahko najdete tudi na naši spletni strani v rubriki Vojaško strokovne dejavnosti.

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.