V ciklu strokovnih aktivnosti s področja vojaškega gorništva je letos naše združenje pripravilo simpozij o Lojzetu Udetu, poročniku 2. gorskega strelskega polka (2GSR) in Maistrovemu borcu za severno mejo na Ljubelju. V sodelovanju s tržiško Knjižnico dr. Toneta Pretnarja smo simpozij izvedli v Tržiču, v ponedeljek, 14. novembra 2011. Simpozij je potekal prav na dan, ko je pred triindevetdesetimi leti izpred nekdanje tržiške Meščanske šole, zdaj tržiške knjižnice, poročnik Ude povedel na Ljubelj svojo I. skupino Maistrovih borcev za severno mejo.

Z zanimivimi referati so na simpoziju sodelovali zgodovinarji: Miha Šimac, dr. Rok Stergar, Matjaž Ravbar, dr. Daniel Grafenauer, Janez Stergar in dr. Boris Mlakar. Z referati so z različnih zornih kotov osvetlili Udetovo življenje in delo. Zbornik o simpoziju z vsemi referati bo izšel v začetku prihodnjega leta kot posebna številka Koroškega vestnika in bo marca 2012 predstavljen v tržiški knjižnici.

Simpozij je bil zelo dobro obiskan. Ob poznavalcih Udetovega življenja so se ga udeležili mnogi, ki jih zanima zgodovina vojaškega gorništva, pa tudi Tržičani, ki so svojega rojaka še osebno poznali. Simpoziju sta prisostvovala tudi Udetova hči in sin, gospa Katarina Marinček in dr. Lojze Ude. Med prisotnimi je bil tudi Danilo Perosa, predsednik sekcije italijanskih vojaških gornikov iz Vidma (Udine), ki pokriva tudi Codroipo, kjer je bil oktobra 1918 poročnik Ude med organizatorji in udeleženci upora 2. gorskega strelskega polka.

Za prijetno vzdušje po simpoziju je zgledno poskrbela družba MERCATOR.

V prilogi časopisa Gorenjski Glas, Moja Gorenjska, si lahko na strani 12 in 13 preberete članek LOJZE UDE, POZABLJENI TRŽIŠKI DOMOLJUB
 
Fotografije: Tine Klemenčič, ZVGS

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.