Ko se s pozno jesenjo začne ponujati zima je manj priložnosti za udejstvovanje v gorah, zato pa kakšna urica več za drugačno ukvarjanje z gorami. Proučevanje vojaške gorniške zgodovine sodi sem zraven. Če že ne poglobljeno strokovno proučevanje, kot se tega lotijo zgodovinarji, pa vsaj laično ljubiteljsko zanimanje za vojaško gorniško preteklost. V zadnjih dneh nas k temu vzpodbujata tudi vsaj dva članka v slovenskem časopisju.

  Planinski vestnik, oktober 2009
 
Med ostalimi vsebinami je v zanimivem članku predstavljen kamniški alpinistični veteran Metod Humar iz Šmarce pri Kamniku. Metoda dobro pozna širok krog slovenskih gornikov mnogih generacij, po njegovih alpinističnih dosežkih, pa tudi po neizmerni dobri volji, ki jo izžareva in deli med prijatelje. V članku z naslovom "Moje prvo leto potepanja po gorah", PV strani 75 - 83, je objavljena tudi fotografija z Metodovega služenja vojaškega roka v Kolašinu v Črni Gori. Metod je služil vojaški rok v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. JLA je takrat (še) imela dve planinski brigadi, eno v Sloveniji, drugo pa v črni Gori.
 
Na fotografiji Metoda v planinski uniformi JLA je vrsta zanimivih podrobnosti, ki so danes že zgodovinske (glejte prilogo s komentarji). JLA je za izbiro in uporabo alpinistične opreme izdatno koristila nasvete inštruktorjev - vojakov slovenske narodnosti. Po zaslugi tihih "dobrotnikov" v planinskih in izvidniških enotah JLA, kot so bili npr. Srečko Tušar, Janez Lušina in drugi, je mnogo takšne opreme prišlo tudi v roke slovenskim alpinistom.

 DELO, 21. oktober 2009
 
Janez Mihovec v članku "Zgodba o izgubljenem bombniku" v Delu piše o zrušitvi in ostankih ameriškega bombnika B-24 "Liberator", marca 1945 pod ostenji Rjavine v Julijskih Alpah. Zrušenih zavezniških letal v slovenskih gorah je bilo še kar nekaj. Nekatere lokacije zrušenih letal so označene in ohranje, druge zanemarjene.
 
O žalostnih zgodbah zavezniških letal in njihovih posadk na slovenskih tleh je veliko pisal nekdanji fotoreporter Edi Šelhaus. Ena izmed njegovih knjig z naslovom "Evasion and Repatriatin" je izšla tudi v angleščini, izšla je leta 1993 pri založbi Sunflover University Press, v Kansas-u, ZDA. Zgodba o Liberatorju pod Rjavino je omenjena tudi v Šelhausevi knjigi.
 
Morda bi raziskovanje lokacij in zgodb zrušenih zavezniških letal v slovenskih gorah lahko postala tudi bolj povdarjena aktivnost Združenja vojaških gornikov Slovenije? Tudi kot del dvostranskega sodelovanja z ameriško organizacijo vojaških gornikov.

več informacij tudi na www. gore - ljudje . net
 
Janez KAVAR

 

Priloga: HumarPV.ppt

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.