Osmi mednarodni simpozij "Višinska fiziologija in praksa, Slovenija 2016"

V dneh od 9.9. do 11.9.2016 je bil v Natu centru odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah organiziran osmi mednarodni simpozij, ki je obravnaval problematiko gibanja posameznika ali skupin v visokogorskem svetu skozi prizmo fizioloških procesov in učinkov na človeški organizem. Skupaj sta ga organizirala Fakulteta za šport, Univerze v Ljubljani in NATO center odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah.

Temeljni namen simpozija oz. srečanja številnih strokovnjakov, raziskovalcev in znanstvenikov z navedenega strokovnega in znanstvenega področja, je bil izmenjati strokovne in znanstvene izsledke ter izkušnje, ki naj bi bile kar najbolje uporabljene v primerih, ko se posameznik (tudi vojak) nahaja v normalnih ali posebnih pogojih gibanja v gorskem svetu. Viden poudarek simpozija je bil dan obravnavi posameznih tem s področja vpliva povečane nadmorske višine na delovanje vojaških enot ter zadnja dognanja na področju gorskega bojevanja.

Celoten članek dr. Hermana Berčiča je v prilogi.

 

HB_8_SIMPOZIJ.pdf (36 kb)

15 bercic srecanja 85-88.pdf (145 kb) 

 


 

 Mednarodni simpozij o višinski fiziologiji

V vojašnici na Bohinjski Beli in v COU v Poljčah, je od 8. do 12. septembra 2009 v organizaciji Fakultete za šport in Gorske šole SV potekal 4. mednarodni simpozij: "High altitude influence on human performance: Science & praxis" (Vpliv višine na delovanje človeka: znanost in izkušnje".

 Z referati je na simpoziju sodelovalo 27 strokovnjakov iz Nemčije, Italije in Slovenije.

Z referatom "A problem of vertical maneouvre" (Problem vertikalnega manevra) sta na simpoziju sodelovala tudi brig Kavar (ZVGS) in stot Perko 15. HEB SV. Predstavitev referata si lahko pogledate v prilogi.

 

Priloga: Microsoft PowerPoint - A problem of Vertical Manouver EN.pdf (7 MB)

 

 

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.