Leto šnjem letu obeležujemo 100. obletnico zaključnih bojev za severno slovensko mejo. Na slovenski strani, pod poveljstvom generala Maistra, je sodelovala tudi Alpinska oz. alpska četa, ustanovljena v Radovljici 6. decembra 1918. Četi je poveljeval kapetan II. razreda Rudolf Badjura (1881 - 1963). Kasneje se je četi pridružžila šše Jesenišška alpska četa, ki so jo sestavljali prostovoljci iz Zgornjesavske doline, poveljeval pa jim je nadporočnik Karel Šefman (1889 - 1973). Alpska četa je aktivno sodelovala v bojih za Južžno Korošško in pri odvračanju Italijanov pri namerah zasedbe t.z. Jesenišškega trikotnika (Trbiž - Jesenice - Bled).

 

 

14. decembra 2018 je Združženje vojašških gornikov Slovenije, v sodelovanju z veteranskimi organizacijami in 132. Gorskim polkom SV, na Grajskem trgu v Radovljici pripravilo priložžnostno slovesnost ob častitljivi obletnici ustanovitve Alpske čete. Prilžožnostni nagovor za slovesnost je pripravil član naše študijske skupine Janez Kavar. Tekst nagovora in nekaj arhivskih fotografij objavljamo v prilogi.

 

Društvo general Rudolf Maister Kranj je v soizdajateljstvu z Združženjem vojašških gornikov Slovenije, novembra 2018 izdalo zbornik Stražžarji Karavank - Lojze Ude in boji za severno mejo. Zbornik sta uredila zgodovinarja član ZVGS dr. Miha Šimac in kustos Vojašškega muzeja SV dr. Blažž Torkar. Zbornik poglobljeno obravnava boje za severno slovensko mejo v pogorju Karavank.

 

Tekst(i) k fotografijam:

 

Alpinska četa RB: Kapetan II. razreda Rudolf Badjura (v sredini) z delom alpske čete marca 1919 v Karavankah (Foto: arhiv Vojašški muzej SV)

 

Šefman_GMJ: Nadporočnik Karel ŠŠefman (Foto: arhiv Gornjesavski muzej Jesenice)

 

Poročnik Lojze Ude: Poročnik Lojze Ude (Foto: arhiv Janez Kavar)

 

Stražarji: Naslovnica zbornika Stražžarji Karavank (Arhiv ZVGS)

 

 


 

Simpozij Rudolf Badjura

V Centru za obrambno usposabljanje v Poljčah je v četretk, 13. marca, potekal zelo dobro obiskan simpozij o Rudolfu Badjuri. Tokratno strokovno srečanje, ki se ga je udeležilo veliko priznanih strokovnjakov in raziskovalecev življena in dela Rudiolfa Badjure, sta organizirala Združenje vojaških gornikov Slovenije in Večnacionalni center odličnosti za gorsko bojevanje Slovenske vojske. Simpozij, ki ga je zasnoval, pripravljal in vodil Janez Kavar (brigadir v p.), je vsebinsko zaokrožil pogled na široko paleto aktivnost in delovanja Rudolfa Badjure, ki so širši slovenski javnosti dokaj neznani.

Bilten simpozija je v priponki - Badjura_bilten_2014.pdf

 


 

Razkrivanje osebnosti in delovanja publicista, smučarja in gornika Rudolfa Badjure

V prilogi objavljamo članek "Razkrivanje osebnosti in delovanja publicista, smučarja in gornika Rudolfa Badjure", ki ga je v reviji Šport objavil Dr. Herman Berčič, profesor v pokoju.

 

11_revija_sport_1-2_2014_49-53.pdf

Vremenska pratika

za leto 2024

Vabimo vas, da si ogledate vremensko pratiko za 2024, ki jo je kot že nekaj let do sedaj pripravil naš član mag. Dušan Kaplan.

PREBERITE VEČ...

KOLEDAR AKTIVNOSTI

za leto 2024

 

PREBERITE VEČ...

POSTANI

NAŠ ČLAN

 

PREBERITE VEČ...

Združenje vojaških gornikov Slovenije

 Vojašnica Boštjana Kekca

     Bohinjska Bela 153

     4263 Bohinjska Bela

PREDSEDNIK:

Tomaž Žbogar

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

SEKRETAR:

Anton Vavroš

 Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

© 2024 Združenje vojaških gornikov Slovenije. Vse pravice pridržane.